Inlägg

Visar inlägg från juli, 2014

Fotbolls tårta Arsenal

Bild
I dag fyller Jerker år och hans fru ville överraska honom med en tårta. Han är fotbollsfantast och håller på Arsenal. Så här blev den. Det är ljusa glutenfria vaniljbottnar. Fylld med hallonmousse och vitchoklad mousse. Spacklad med marängsmörkräm smaksatt med vit choklad. Täckt och dekorerad med sockerpasta. Grattis Jerker och hoppas du blev riktigt glad över tårtan.

Cupcakes i sommarvärmen

Bild
När jag hade gjort klart mina ganache tårtor häromdagen så fick jag lite marängsmörkräm över. Yngsta sonen hade en kompis från Gotland som bodde hos oss, så då tänkte jag att jag ville bjuda på något extra gott. Jag gjorde vanilj cupcakes efter ett recept från Manuela Kjeilen och hennes fina bok Just Sweet. Så här gör man. 12 st cupcakes 125 g osaltat smör 3 ägg ( rumstempererade )  sedan beror det ju på hur varmt man har i rummet, inte kylskåpskalla i alla fall. 190 g mjöl 1 1/2 tsk bakpulver 150 g socker 1 dl mjölk 1 tsk frön från vaniljstång / vaniljextrakt /vaniljsocker Värm ugnen till 175 grader Blanda alla ingredienserna i en skål och vispa i 4 minuter eller tills smeten är fluffig. Fyll varje cupcake form med en glasskopa eller 3 matskedar av smeten. Jag tryckte ner ett stort hallon i varje form också.  Grädda i 18-20 minuter. Låt svalna helt innan garnering. Jag spritsade mina cupcakes med min överblivna marängsmörkräm med choklad. Men man ka

Tårtor med choklad ganache

Bild
Tidigt i morse var äldsta sonen Robin hit och hämtade sina tårtor som han hade beställt av mig. Han har nyligen börjat ett nytt jobb och ville bjuda sina trevliga jobbar kompisar på tårta. Det var fint gjort tycker jag. Det ska bli spännande och höra vad dom tyckte sedan. Det här med att baka tårtor när det är tropisk hetta, är ingen hit i alla fall. Smörkrämen betedde sig väldigt konstigt och det var med nöd och näppe den kom någorlunda snyggt på. Dom är gjorda på ljusa vaniljbottnar, och fyllda med lemon curde blandat med vispad grädde. Sedan är det hallonmousse. Den är spacklad med marängsmörkräm smaksatt med vit / mörk choklad. Ovanpå har jag hällt på en chokladganach. I dag har jag bestämt mig för att bara vara, inte baka. Får se om det går att hålla. Trevlig fredag på er !

Puttes blåbärspaj

Bild
 Det här receptet på Puttes blåbärspaj är så gammalt, så det går nästan inte att tyda texten på den hand skrivna lappen.  Den är så enkel och snabb att göra så det är nästa löjligt.  Man kan säga att den är lika god som den är enkel.  Så här gör man i alla fall. 3 dl vetemjöl   1/2 dl socker 1/2 tsk bakpulver 150 g smör Fyllning : 6 dl blåbär 1/2 dl socker 1 msk potatismjöl Smält smöret och låt det svalna. Blanda i hop dom torra ingredienserna, och häll i smöret.Arbeta snabbt i hop degen och tryck ut den i en pajform.  Förgrädda 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.  Ta ut pajen och häll i blåbären som är blandat med sockret och potatismjölet. Grädda tills den ser färdig ut, ca 15 - 20 minuter. Servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås. Vill man lyxa till det lite så kokar man en egen vaniljsås. Det är bra om man gör den först i så fall så den får stå och tjockna till sig i kylen. 1 vaniljstång

Fotbollstårta Argentina

Bild
    Nu har jag fått gjort en fotbollstårta igen. Den här gången var det Robin son fyllde 8 år och gillar fotboll. Han håller på Argentina, och ville att det skulle vara med på tårtan.Så här blev i varje fall slutresultatet.  Robin hade varit både stolt och nöjd på sitt kalas fick jag höra. Det är det som är hela grejen med att baka. Att få glädja andra och göra så att den som ska ha tårtan känner att den är gjord just för honom / henne.  Den är gjord på ljusa vaniljbottnar och fylld med vitchokladmousse, blåbärsmousse och färska hallon. Spacklad med marängsmörkräm smaksatt med lite citron. Den är täckt med sockerpasta och bollen är gjord i rice krispies treat.( det kommer att dyka upp ett recept och steg för steg på detta snart ) I veckan ska jag baka till min egen Robin. Där har jag helt fria händer och då ska jag passa på att göra en tårta som jag har velat gjort länge.  BAY BAY  !!

Marängsmörkräm

Bild
Här kommer det ett steg för steg recept på  (enligt mig ) världens godaste smörkräm.       Den blir så mjuk och len och är perfekt att spackla tårtor med.   Man kan smaksätta den med vad man vill och är  super duper bra att använda som frosting på cupcakes.  Se till att smaksättningen har rumstemperatur om man ska använda sylt exempelvis.  Annars skär den sig. Skulle den skära sig så finns det knep att rädda den. Det kommer jag till lite senare.  Vispa äggvitorna med sockret över ett vatten bad till 60 grader. Häll därefter dom varma äggvitorna i assistenten och vispa på medel hastighet tills skålen är fingervarm. Det tar ca 5 - 10 minuter. Smöret har man innan man startat skurit upp i små bitar och låtit det bli rumsvarmt. Det är är viktigt annars skär det sig. Sedan tillsätter man en liten smör klick i taget under ständig vispning på medelhastighet. Det ska vara ca 15 sekunder i mellan varje klick. Det tar sin lilla stund, särskilt om ma

Hur man gör en rund tårta

Bild
Det här med runda tårtor. Måste man köpa en rund form och grädda tårtbotten i ? Nej, inte alls, det är så enkelt att göra en rund tårta, om man bara vet hur man ska göra. Så här kommer en steg för steg beskrivning. Leta fram en rund passande skål ur ditt köksskåp. Den här tårtan jag skulle göra var 25 cm i diameter så då krävs det en skål som är ganska stor. Lägg långa plastfolie längder i skålen åt flera håll. Lägg i första tårtbottnen och pressa ner lite lätt mot bottnen. Fyll på med första lagret fyllning. Sedan en tårtbottnen till och ett lager fyllning. Slutligen läggs sista tårtbottnen på och så slår man omsorgsfullt in sin tårta i plastfolien. Jag brukar lägga en tallrik som passar i storlek och eventuellt en lättare tyngd uppe på. Så här får den stå minst ett dygn innan jag stjälper upp den och gör den klar. Så här ser den ut den lilla rackarn. Man får skrapa bort lite fyllning som pressats ut. Jag skar til

Kronprinsessans bröllopsmazarin

Bild
I går när det var lite mindre bra väder så passade jag på att baka dom här super duper goda mazarinerna. Jag bakar från Helene Johansson sötebröd bakbok. Allt jag har bakat från hennes böcker har blivit så bra , så jag plöjer väl igenom dom helt enkelt. Grundrecept på mördeg. 100 g strösocker 200 g rumstempererat smör 300 g vetemjöl 15-30 g vatten 1 nypa salt Blanda socker, smör och salt till en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt vattnet, lite i taget, så degen går i hop. Låt degen vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den. Kavla ut mördegen på mjölat bakbord till en 3 mm tjock platta. Ställ formarna tätt på en plåt och lägg degen över formarna . Tryck ut degen med en degklutt i formarna. Skär av överflödig deg genom att kavla några tag över formarna. Mazarinfyllning. 500 g riven mandelmassa 100 g strösocker 250 g rumstempererat smör 5 ägg 40 g vetemjöl Blanda mandelmassan och sockret till fyllningen. Tillsätt smö

Hur jag klär en bakform

Bild
Nu vill jag visa er hur jag klär en springform när man ska baka tårtbotten. Det är enkelt och bottnen får raka höga kanter och man behöver inte vara skraj att det pöser över kanten. Bra va ? Rita av botten och klipp ut i bakplåtspapper. Dela ett bakplåtspapper i två delar. Vik en kant på båda och klipp små hack längst med kanten. Pensla sidorna med smör eller matolja  (jag använder flytande margarin ) Fäst kanterna mot formen och pensla lite där pappret går omlott så att det sitter tight mot kanterna. Lägg slutligen den runda bottenpappret i botten. KLART !!

Vacker smörgåstårta

Bild
Den här smörgåstårtan bakade jag till min familj för ett tag sedan. Det var inget särskilt den dagen men man kan överraska dom man tycker om med något extra ändå tycker jag. Den blev väldig god och det var första gången jag bakade brödet själv till just smörgåstårta. Jag tog ett recept från Brunkebergs bageriet bok som hon kallar för sandwichbröd. Jag gjorde dem runda så det skulle passa till min blombukett. Steg 1. poolish: 450 g vatten 10 g jäst 450 g vetemjöl med hög proteinhalt  ( jag tog manitoba cream ) 50 g honung Steg 2 Poolishen från steg 1 30 g jäst 1 äggula 300 g vetemjöl med hög protein halt 75 g rumstempererat smör 15 g havssalt ägg till pensling Steg 1 Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen under natten. Steg 2 Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Arbeta in smö

Lemoncurd

Bild
Min favorit fyllning i tårta är kombinationen hallon och citron. Blir så friskt och fräscht. I dag har jag gjort två stycken tårtor med just den kombon. Jag passade på att ta lite bilder medans jag lagade lemoncurden, så håll i hatten, här kommer receptet. Saften av 1-2 citroner, det ska bli 1 dl. 2 tsk rivet citronskal. 75 g socker 4 äggulor 60 g osaltat smör. Jag gjorde dubbel sats denna gången, eftersom jag skulle ha till två stycken tårtor, och det gick åt alltihopa. Blanda i hop allt i en värmetålig skål. Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten. Vispa till en slät och fin konsistens. Lägg över i en glasburk och kyl. Den håller sig ca 2 veckor i kylen. Gör den minst  dagen före den ska användas så den hinner tjockna till sig.  Det är väldigt gott att blanda den med vispad grädde 50/50. Det brukar jag nästan alltid göra. Så lätt så gott, prova får ni se. Lycka till !

Bästa tårtbotten receptet

Bild
 Det här receptet är så busenkelt och blir så luftiga och bra tårtbottnar.  Har man aldrig lyckas förut med tårtbottnar så ska ni prova det här. Det kallas TRE LIKA. Varför kallas det så då ?  För att det är just så man mäter socker, ägg och mjölet för att det ska bli perfekt resultat. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen ( dom ska vara rumsvarma ) i det ena glaset och mät upp lika mycket socker i det andra. Det tredje häller ni i vanligt vetemjöl och potatismjöl. Ungefär lika mycket av varje brukar jag ta.  Vill man ha den glutenfri tar man endast potatismjöl och det blir så bra så. Vill man ha chokladsmak så byter man ut en liten del av mjölet med lika del kakao, och vips så har man chokladbottnar. Här kommer måtten beroende på vilken storlek man har på formen. Jag räknar på stora ägg.  15 -18 cm  2 st ägg,  1 tsk bakpulver 20 cm  3 st ägg 1 tsk bakpulver 22 cm  4 st ägg 1 tsk bakpulver 24 cm  5 st ägg  1.5 tsk bakpulver 26 cm  6 st ägg

I morgon åker vi hem.

Bild
I dag är det sista hela dagen i Turkiet. Bussen hämtar oss strax före kl.18.00 i morgon. Ska bli skönt att komma hem och träffa dom som inte ha varit med oss här. Vårat barnbarn först och främst, sedan våra små underbara taxar. Tänk att man kan älska sina husdjur så otroligt mycket. Sedan riktigt längtar jag till att få sätta på min Ankarum. Har några roliga tårtor på G. Tänk....jag längtar efter mina surdegar också. Mystiskt men helt sant, Snacka om baknörd. Kom att tänka på något som folk sa när man var ung och skulle ut på något kul. Håll i hop knäna sa dom. Jag förstod aldrig vad dom menade. Men nu fattar jag.......det är för att man ska kunna klämma dit vinglaset. Güle güle

Nykokta och varma

Bild
Det här var så gudomligt gott. Blev väldigt glad när jag gick där runt buffe'n och plockade på min tallrik med sallad. Där låg dom på ett trevåningsfat och bara sa... - Ät upp oss, vi är nykokta och fortfarande varma. En gnutta salt och pressad  citron över dom små liven, en klick majonäs och nybakat bröd så var lunchen till fullo. Güle güle

Här snackar vi nybakat.

Bild
Här sitter dom och kavlar och kavlar. Dom gräddar och gräddar och vi står där och väntar och väntar. Vi är ju ganska många som undrar hur brödet ska smaka. Det smakar himmelskt kan jag tala om. Som riktigt norrlänskt tunnbröd med potatis i. Så baka tunnbröd det kan dom verkligen. Güle güle

Turkiska bakverk

Bild
All inclusive har vi denna gången. Våran semester här i Turkiet är helt fantastisk. Dessa bakverk är bara en liten liten del av kakbuffen som dukas upp ideligen här på hotellet. Dessvärre så är nästan allt i dessert väg alldeles för sött.Jag provsmakar små små bitar av det som jag tror kan vara något, men det är inte alls så gott som det är vackert. Maten är väldigt god i alla fall, likaså cuppuccinon och för att inte tala om ölen. Så då förstår ni att våran semester är helt fantastisk. Goda bakverk får man baka själv helt enkelt. ELVEDA  !

Fotbollstårta

Bild
Nu har jag fått gjort det roligaste som finns....tårta .Den var till  Erik som fyller 9 år i dag.  Stort GRATTIS till dig och hoppas du blev riktigt glad. Dina favorit smaker var den fylld med också. Ljusa vaniljbottnar. Fylld med vitchoklad mousse och jordgubb mousse. Skivade färska jordgubbar. Spacklad med maräng smörkräm smaksatt med lite vanilj och citron. Täckt med sockerpasta och marsipan.  Figuren modellerad i sockerpasta. Det blir en bra bakavslutning på den här veckan. Nu drar vi till Turkiet en vecka. Det ska bli riktigt skönt att få komma i väg på lite sol och badsemester. Jag får väl fota på lite Turkiska bakverk och inspirera er på det viset. Jag kom att tänka på något roligt som yngsta sonen sa när vi kom till Grekland en gång för länge sedan.Jag kommer inte i håg exakt hur gammal han var, kanske 7 år kan jag tippa.  - Mamma är vi terrorister nu ? - Nej men vi är TURISTER.  Han har sagt mycket gulligt i sina dar. Får s

Hemgjord granola

Bild
I dag blev det en ny laddning av den goda müslin som jag brukar göra. Den är så där härligt knaprig Jag brukar ha lite olika grejer i beroende på vad jag har hemma. Så här blev den i dag. 1 liter havregryn 1/2 liter rågflingor 2 dl solroskärnor 2 dl pumpakärnor 1 dl ljust psyllium 1 dl krossad linfrö 2 dl grovhackade hasselnötter 2 dl torkade aprikoser i mindre bitar 1 dl torkade tranbär 3 dl vatten 1 dl olja 3-4 msk honung 1 tsk äkta vaniljpulver. Gör så här : Blanda runt alla torra ingredienser utom tranbär och aprikoser i långpannan. Rör i honungen och oljan  i vattnet och blanda så honungen löser sig. Häll över müslin och knåda in ordentligt. Sätt in i ugnen och rosta på 175 grader i ca 40 minuter. Blanda runt några gånger. När müslin svalnat så tillsätter man bären och frukten. Lätt som en plätt.

Goda tekakor med havregryn

Bild
  Det här receptet har jag haft i 100 år. Dom blir så mjuka och goda och saftiga, och är super enkla att göra också. 5 kkp havregryn (redan här fattar man hur gammalt receptet är) 1 liter mjölk Häll på varm mjölk på havregrynen och låt svälla en timme ungefär. 3 hg smält smör (avsvalnat) 2 pkt jäst 1 1/2 dl socker 2 liter mjöl (jag brukar ta vetemjöl special ) Salt  Blanda i hop alla ingredienser och arbeta i hop till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 min. Baka ut till runda bullar som kavlas ut så dom blir lite platta. Ca 50 st. Nagga dom med en gaffel. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i 225 grader  ca 10 minuter. Låt svalna på galler med bakduk över. Lycka till!