Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2014

Flädermousse till tårtfyllning

Bild
 I helgen gjorde jag en mousse på fläder som var riktigt god. Den fick en ganska mild smak av fläder och passade väldigt bra i hop med hallonmoussen som jag hade som fyllning två i tårtan. Jag använde mig endast av tre ingredienser . 200 g koncentrerad flädersaft 2.5 dl vispgrädde 4 gelatinblad Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten 5-10 minuter Värm saften. Krama ur gelantinbladen och rör ner dom ett och ett i den varma saften. Låt svalna. Vispa 2.5 dl grädde, hellre för löst än för hårt. Blanda i den avsvalnade saften och ställt kallt i kylskåpet till nästa dag. Den här satsen räckte till ett lager i en tårta som var 17 cm i diameter. En ganska liten tårta med andra ord. Här ser ni min uppskurna tårta med fyllningar fläder och hallonmousse. I bland kan det enkla vara det goda. Lycka till !

Hästtårta till Elvira

Bild
 I dag fyller mitt barnbarn Elvira 2 år. Hon älskar alla djur, och efter mycket funderande hit och dit så blev det en häst som fick pryda hennes tårta. Jag har gjort hästar tidigare, men den här gången försökte jag mig på en mer verklighetstrogen kuse. Jag tycker den blev fin och det tror jag födelsedags barnet tyckte också. Så här blev den i alla fall. Den är gjord på glutenfria vanilj bottnar. Jag fyllde den med flädermousse och hallonmousse.Det är första gången jag fyller en tårta med just fläder, det blev en mild men ändå väldigt fräsch smak. Jag spacklade  med marängsmörkräm och täckte med sockerpasta. Hästen är modellerad för hand i sockerpasta och blommorna är gjorda i gumpaste. Målade med ätbar pulverfärg. Spetsen är gjord i sockerpasta. Flädermousse receptet kommer jag lägga ut här på bloggen inom kort, ifall någon är intresserad. Det är roligt att få vara med och äta av tårtan, och se hur den ser ut när den är uppskuren. Är man baknörd så gillar man

Mignonbakelser

Bild
Dom här små raringarna bakade jag för ett tag sedan. Receptet kommer från den berömda  Sju sorters kakor. Jag tycker dom är fina och rasande goda. 1 1/2 dl  mandelmjöl 175 g smör 2 dl socker 1 ägg 6 dl vetemjöl  Fyllning: 3 äggulor 2 msk vetemjöl 3 dl vispgrädde 2 tsk vaniljsocker Garnering: 1 1/2 dl florsocker 1 msk vatten röd gele` ( jag tog fint strössel istället ) Rör det rumsvarma smöret med sockret vitt och pösigt. Tillsätt ägget och mandelmjölet. Arbeta in mjölet. Låt degen stå kallt. Blanda äggulor, mjöl, och vispgrädde i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Smaksätt med vaniljsockret. Låt krämen kallna. Kavla ut degen ganska tunn och tag med runda mått ut kakor, 5-6 cm i diameter. Lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter. Låt kakorna kallna. Lägg i hop dom två och två med kräm i mellan. Blanda florsocker och vatten till glasyr. Jag färgade med hushållsfärg. Bre den på kakorna. Garnera som

Min första bröllopstårta

Bild
Den här helgen har jag gjort min allra första bröllopstårta. Den första tårtan i fyra våningar, mina första sockerblommor på floristtråd och min första ärbara spets. Mycket nytt alltså. Den största utmaningen i mitt tårtbakande sedan jag började för ett och ett halvt år sedan. Sockerblommorna började jag med för flera veckor sedan, och har gjort om ett gäng innan jag fick till allt. Känner mig nöjd och stolt och hoppas att brudparet blev nöjda och tyckte att tårtan var fin och god. Tack Elias och Marie att jag fick förtroendet att skapa er bröllopstårta. Jag önskar er all lycka i framtiden. Kommer aldrig att glömma hur lyckliga ni såg ut där i kyrkan, och vackra är bara förnamnet. Tårtorna är bakade på ljusa vaniljbottnar. Fyllda med blåbärsmousse och vitchoklad mousse.  Spacklade med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Blommorna är handgjorda i gumpaste och sitter på floristtråd. Hortensian är målad med ätbar pulverfärg. Spe

Vit chokladmousse

Bild
Vitchokladmousse är överraskande gott.  Jag gillar inte att äta vitchoklad så jag blev så förvånad att det var så in i norden gott som mousse.  Blev en ny favorit för mig. Jag har precis gjort en sats x 4 och passade på att ta lite bilder.  Här kommer receptet som är lagom till ett lager fyllning i en tårta på 25 cm i diameter. 185 g vit choklad av god kvalitet  (mjölkchoklad om du vill ha mjölkchokladmusse) 3 dl grädde 1 st gelatinblad ( mörk choklad fungerar på samma sätt, uteslut gelatinbladet ) Lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten 5-10 minuter. Värm grädden utan att den kokar.  Passa den noga. Hacka chokladen och lägg i den varma grädden och rör så att det löser sig. Krama ur det blötlagda gelatinbladet och rör ner det i chokladen. Häll allt i en bunke, plasta och ställ in i kylen tills nästa dag. Vispa upp allt till ett riktigt fluffigt mousse. Använd riktig 40 % färsk grädde,

Blåbärsmousse till tårtfyllning

Bild
Här kommer ett busenkelt recept på blåbärsmousse som är så gott som tårtfyllning. Receptet som kommer är lagom till ett lager fyllning i en tårta som är 25 cm i diameter. När jag tog bilderna i dag så gjorde jag en sats x 4. 250 g blåbär, går bra med frysta 1/2 - 1 dl socker 3 st gelatinblad 2 tsk pressad cirton 3 dl grädde Börja med att lägga 3 st gelatinblad i rikligt med kallt vatten 5 - 10 minuter. Väg upp 250 g blåbär och lägg  i en kastrull med 1/2 - 1 dl socker, beroende på hur söt man vill ha den. Bättre att börja med den mindre mängden och söta i efterhand i så fall. Vill man söta efter att den har svalnat så använd florsocker. Pressa citron ca 2 tsk och tillsätt i blåbären. Koka en liten stund så att sockret smälter.   Krama ur gelatinbladen och rör ner i dom varma blåbären, ett i taget. Vispa 3 dl grädde. Hellre för löst än för hårt. Blanda i hop med den avsvalnade blåbären.Lägg över i en bunke och plasta in. Ställ in i kylen till nästa dag så den

Golftårta med Gibson gitarr.

Bild
I går gjorde jag en tårta till ett par som spelar golf. Mannens Gibson fick också vara med. Dom fyller 50 år båda två, och detta blev en överraskning i dag på deras fest. Hoppas dom blev riktigt glada och att tårtan smakade gott. Den är gjord på ljusa vanilj bottnar. Fylld med lemoncurdgrädde och hallonmousse. Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta och marsipan. Såå roligt att få nya utmaningar. Längtar tills nästa. Trevlig lördag alla.

Hallonmousse till tårtfyllning.

Bild
Hallonmousse är så vansinnigt gott som fyllning i tårta tycker jag. Det här receptet är det som jag använder mig av. Dels är det enkelt och så blir det alltid så bra. Gör den helst dagen före så den får stå och stelna till rätt konsistens. Den här satsen räcker som fyllning i ett lager i en tårta 25 cm i diameter. 350 g hallon, frysta går bra 1/2 - 1 dl socker 3 gelatinblad 3 dl grädde Väg upp 350 g hallon och tillsätt 1/2 - 1 dl socker i en kastrull. Låt koka en stund. Använder man frysta utländska bär så ska dom koka i minst 2 minuter. Lägg 3 st gelatinblad i rikligt med kallt vatten 5- 10 minuter. Sila hallonen i en finmaskig sil. Pressa ner med en sked eller slickepott. Glöm inte att skrapa under silen där massor av hallonmos sitter . Krama ur dom uppblötta gelatinbladen och rör ner 3 st ( ett i taget ) i det varma hallonmoset. Vispa 3 dl grädde. Hellre för löst än för hårt.  Blanda det avsvalnade moset med grädden. Smaka av om den är lagom söt. Vill

Hur man får ägg rumsvarma snabbt.

Bild
Det här med att det står rumsvarma ägg i recepten, hur viktigt är det ? VIKTIGT, skulle jag påstå. När man vispar socker och ägg till tårtbotten exempelvis, så blir det mycket fluffigare om äggen är rumstempererade. Och fluffigt vill vi ju ha det om vi ska få en hög och fin tårtbotten. Dom flesta har äggen i kylskåpet fast vi egentligen inte behöver det. Så kommer man plötsligt på att man ska baka sockerkaka och äggen är kylskåpskalla och tiden är knapp. Hur gör man ? Man tar fram en skål. Lägger i sina ägg. Fyller på varmvatten från kranen. Väntar ca fem minuter. Nu har äggen perfekt temperatur. Bra va ?

Blåbärssymfoni kakor

Bild
I morse bakade jag dom här goda och lite sega raringarna. Det är mellan sonen som är hemma och hälsar på. Han hade köpt fabriksgjorda kakor från Göteborgs kex. Dom här måste du baka, bad han, receptet står på förpackningen. Snäll som man är så kavlade jag upp tröjärmarna och satte i gång på direkten. Jag håller med sonen, dom är jätte goda. Den köpta varianten var spröda, medans dom som jag gjorde blev härligt sega. Kan vara så att det är den höga luftfuktigheten denna varma sommardag, som gjorde dom sega, vad vet jag. Här kommer receptet. Ca 20 st stora kakor 4 dl vetemjöl 1 dl havregryn 150 g smör (rumstempererat) 1 1/2 dl socker 1/2 dl farinsocker 1 1/2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 1/4 dl sirap 1/2 dl äppelmos 1/2 dl vatten 40 g torkade blåbär 40 g torkade tranbär 40 g russin 100 g vitchoklad, grovhackad (Jag tog chokladknappar) 50 g mjölkchoklad, grovhackad ( jag tog mörka chokladknappar) Blanda alla torra ingredienser.  Tillsä

Smörgåstårta

Bild
Den här smörgåstårtan gjorde jag för ganska så länge sedan. Den är gjord på färdigköpta landgångsbröd.  Kommer inte i håg vad jag hade för fyllningar. Men den blev så fin tycker jag och vill inspirera er till att göra smörgåstårtor. Det är ju så himla gott. Fyll den dagen före så den får safta till sig och dekorera samma dag som den ska ätas. Sedan överraskar man några kära vänner, dom kommer garanterat bli glada. Smörgåstårta får man ju inte varje dag precis.

Budapestrulle

Bild
Den här tårtan var så smarrig som bara en Budapest kan bli. Färska hallon och blåbär blev det den här gången, sommrigare än så kan det knappast bli. Här kommer receptet. 6 äggvitor 300 g strösocker 150 g hackade hasselnötter 30 g vetemjöl 30 g potatismjöl 20 g kakaopulver 300 g vispgrädde 300 g frukt eller bär 50 g choklad av god kvalitet Florsocker till garnering Vispa äggvitor och sockret till en hård marängsmet. Vänd ner de hackade nötterna, vetemjölet, potatismjölet och kakaopulvret. Spritsa ut marängsmeten utan mellanrum i centermeter tjocka längder på plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter. Låt svalna på plåten. Marängen ska inte bli genomtorr, så följ angiven gräddningstid. Om marängen gräddas för länge kan den spricka när det är dags att rulla i hop den. Vispa grädden och bred den över den kalla bottnen. Fördela bären eller frukten på grädden. Rulla i hop den till en rulle med hjälp av pappret du gräddat