Inlägg

Visar inlägg från november, 2014

Pepparkakshus med recept och ritningar.

Bild
I dag känner jag mig sprudlande glad, för jag har bakat och byggt mitt livs första pepparkakshus. Jag som alltid trott att det skulle vara så oootroooligt svårt. Det var lite jobb i och för sig, men ett utomordentligt fantastiskt roligt jobb. Ritningen har jag inte gjort själv utan hittade dem på nätet. Allt går att äta utom ljusslingan som lyser så fint där inne. Det här receptet använde jag mig av, det har jag lånat från Fredrik som har bloggen Fredrika Fika. Ingredienser : 250 g smör 2 dl ljus sirap 4 dl socker 2 msk kanel 1 msk malen kardemumma 1 msk malen kardemumma 1 msk malda kryddnejlikor 1 tsk mald ingefära 2 dl vatten 1 msk bikarbonat ca 13 dl vetemjöl Gör så här : Smält smöret med sirapen i en kastrull. Mät upp socker och alla kryddor i en stor bunke. Slå över det smälta smöret och sirapen och rör om ordentligt. Häll i vattnet och rör om igen, låt blandningen svalna till rumstemp. Blanda mjöl och bikarbonat ordentligt, sikta ner i smeten och bl

Vaniljdrömmar

Bild
Ett kakfat med klassiska gammaldags småkakor, jo jag tackar.  Ingen säger - Nej tack jag står över. Överst är det vaniljdrömmar och på nedre våningen hallongrottor och chokladkakor. I det här inlägget bjuder jag på receptet på vaniljdrömmarna. Håll till godo. !00 g smör 3 dl socker 2 tsk vaniljsocker 1 dl olja 1 tsk hjorthornssalt ca 4 dl vetemjöl Garnering: Sötmandlar Sätt ugnen på 150 grader Rör socker, smör och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet.  Rulla ut degen i två längder, skär dem i bitar och rulla till bollar. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Tryck fast en halv, skållad mandel i varje kaka. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Så enkelt och sååååå gott.  Receptet är hämtat från sju sorters kakor.

Chokladsnurror

Bild
Mördegskakor tröttnar man aldrig på. Går att variera i oändlighet. De här är samma kakor som schackrutor som med lite annan utbakning blir finfina chokladsnurror. Lika goda hur man än väljer att de ska se ut. Sätt ugnen på 200 grader. 4 1/2 dl vetemjöl + lite till utbakningen 1 dl socker 200 g smör Smaksättning : 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao Hacka samman mjöl, socker och smör på bakborden eller i en matberedare. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Dela degen mitt itu. Blanda ena delen med vaniljsockret och den andra med kakaon. Kavla ut de båda degarna till avlånga plattor ca 15 x 40 cm. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa och rulla i hop dem på längden. Låt rullen ligga i kylen en stund. Skär den i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappers klädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i ca 6 - 10 min. Låt svalna på galler. Lägg dessa godingar i en burk med lock. Göm dem på ett hemligt ställe om du vill ha dem kvar, eller så bjuder du dina vänner på gofi

Citronsirap

Bild
När jag lägger i hop mina tårtbottnar så penslar jag dem alltid med lite citronsirap. Det gör jag för att få lite smak och fukt för saftighetens skull.  Citronsmak är aldrig fel, men man kan använda vilken frukt man vill. Man kan använda sirapen som smaksättning också i smörkräm eller varför inte i muffinssmeten. Gott blire´ i alla fall. Det här behöver du: 2 dl citronsaft 200 g socker Pressa citronerna och mät upp 2 dl Väg upp 200 g socker Koka så sockret löser sig. Låt svalna och häll upp på flaska eller burk med lock. Förvara i kylskåpet. Gör sirapen 2 dagar innan den ska använda så att smakerna kommer till sin rätt. Håller sig ett par veckor i kylen. Vill man ha med vaniljsmak så tar man : 2 dl vatten 2 st vaniljstänger 200 g socker. Jag har alltid citronsirap i min kyl, användbar till det mesta. Prova du också. Lycka till!

Mjuk pepparkaka med lingon

Bild
En saftig och god kaka som smakar jul, lätt att göra är det också. Gillar man inte lingon så hoppar man bara över dem. 100 g smör 2 ägg 2 1/2 dl socker 1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk 2 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk malen ingefära 1 tsk malda kryddnejlikor 2 tsk malen kanel 1/2 - 1 dl lingon Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund eller avlång bakform ca 1 1/2 liter. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt gräddfilen eller filmjölken och det avsvalnade smöret. Rör ner lingonen om du vill ha det i. Blanda vetemjölet med bakpulvret och kryddorna i en bunke, och sikta ner i äggvispet. Blanda allt med en slickepott, inte vispa alltså. Häll smeten i formen och ställ in på nedersta falsen i ugnen. Grädda i ca 45 minuter. Känn med en trästicka när kakan är klar ( stickan ska vara torr när man drar ut den ur kakan) Passar bra till adventsfikat, så se till att handla hem alla ingredienser, för snart är vi där.

Kurbitstårta

Bild
Den här helgen har jag gjort en födelsedags tårta till Eva. Hon gillar modern kurbitsmålning och så gillar hon rosa och cerise. Min första tanke var att måla på tårtan, såg i mitt huvud hur snyggt det skulle vara. Sedan kom jag på att det är ju inte helt lätt att få till snyggt, särskilt när man inte kan måla. Till slut så gjorde jag min egen tolkning av kurbits och gjorde mönstret och blommorna i sockerpasta. Hästarna har jag däremot målat för hand, med liten pensel och en tandpetare. Så här blev resultatet. Den är gjord på ljusa vaniljbottnar, fylld med choklad och hallonmousse. Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Dekorationer i sockerpasta och hästarna målade med ätbar livsmedelsfärg. Blev taggad av kurbitsmålning och tänker gå en kurs i vår.

Pannkakstårta

Bild
I dag fyller yngsta sonen 15 år. När man fyller år så får man önska sig vilken mat man vill ha och vilken tårta man vill.  David vill alltid ha pannkakstårta, så det fick det bli i år också.  Nu gillar vi det i hela familjen, så alla är nöjda och mätta. Det blir lunch och fika allt i ett. Det är hemkokt jordgubbsylt med vispad grädde, smaksatt med finrivet limeskal mellan alla pannkakslager.  Jordgubbarna är doppade i choklad, och hallonen är färska.  Så färska det nu kan bli i mitten på november.   Nu är vi mätta ett tag, sedan vankas sushi enligt önskemål till kvällen. Har du aldrig gjort pannkakstårta så prova. LÄTT SOM EN PLÄTT.

Schack och flygeltårta

Bild
En arbetskamrat till mig frågade om jag kunde tänka mig att göra en tårta till hennes son som fyllde 20 år för ett tag sedan. Så klart kunde jag tänka mig det. Han spelar både flygel och schack  på hög nivå. Jag fick fria händer. Så här blev resultatet och jag tycker nog att jag fick med båda hans stora intressen. Det är ljusa vaniljbottnar, fylld med lemoncurdgrädde och hallonmousse. Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Allt är modellerat i sockerpasta och marsipan.

Zebraränder på tårta

Bild
Att göra en zebrarandig tårta är inte alls svårt. När jag gjorde min senaste barntårta som var just zebrarandig så passade jag på att ta lite bilder så du ser hur lätt det är. Först och främst har du en färdigtäckt tårta med sockerpasta eller marsipan. Vet du inte hur man gör det, så finns steg för steg på det här under tips.  Kavla ut svart sockerpasta eller marsipan. Skär ut passande remsor med kniv, skalpell eller som jag med mitt "rull " verktyg. Pensla med lite  vatten och lägg på tårtan. Tänk på att inte ändra läget på remsorna, för de färgar av sig på det vita. man måste bestämma sig vart de ska ligga alltså. Lätt som en plätt. Och fint blir det också, eller hur ?

Hästtårta

Bild
För ett tag sedan fyllde Sofia år och önskade sig en hästtårta. Den är gjord på ljusa vaniljbottnar. Fylld med hallonmousse och spacklad med marängsmörkräm. Den är täckt med sockerpasta och figurerna är modellerade i sockerpasta.

Jordgubbsmousse till tårtfyllning

Bild
Mycket god och otroligt enkel är denna jorgubbsmousse som passar så bra som fyllning i tårta. Den här satsen är lagom till ett lager i en tårta på ca 25 cm i diameter. 3 dl grädde 3 gelatinblad 0.5 dl socker 300 - 400 g jordgubbar Börja med att lägga gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Mät upp socker och jordgubbar i en kastrull. Låt det gärna stå och safta till sig. Jag använde frysta jordgubbar och mina fick stå och safta till sig under natten. Eller så kokar man på en gång. Koka dem så att de blir mosiga. Vill man ha en slät mousse så mixar man den. Krama ur de uppblötta gelatinbladen och rör ner dem ett och ett i den varma sylten. låt allt svalna. Vispa grädden. Hellre för lös än för hård.  Det ska vara riktig 40 % grädde. Vänd ner jordgubbsylten i den vispade grädden. Önskar man den sötare nu, så söta med florsocker som smälter fint i moussen. Plasta och ställ in i kylen till nästa dag. Har du en tårtring kan du fylla din tårta med en gån

1-årstårta med med djungeldjur

Bild
I går gjorde jag en tårta till lilla Nils som fyllde 1-år. Nils pappa ville ha den liknande den som jag gjorde till Julian och som jag fick pris för i en tävling i våras. Jag ändrade lite på stylingen så den skulle bli Nils alldeles egna. Hoppas att den kom till glädje i dag på hans första födelsedagskalas. Den är gjord på ljusa vaniljbottnar, fylld med glasskräm och jordgubbsmousse. spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta och marsipan.

Halloweentårta nr 2.

Bild
En otäck tårta som jag gav till värdinnan och värden på förra årets allhelgona aftons middagsbjudning. Den fick avnjutas dagen efter och  hade varit uppskattad. Otäck men god. Trevlig alla helgons dag !