Inlägg

Visar inlägg från april, 2015

Snabba fruktbrödet

Bild
Vill man baka och inte har så mycket tid, då kan du prova det här fantastiskt goda matbrödet. Bara att röra i hop, hälla i formar och grädda på direkten. Kan det bli enklare. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda i hop i en bunke: 2 dl havregryn 2 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl rågmjöl 1 dl linfrö 1 dl russin 1-2 dl torkade aprikoser, delade i mindre bitar. 2 tsk bikarbonat 2 tsk havssalt Tillsätt: 4 dl filmjölk eller yoghurt 1/2 dl flytande honung eller sirap 1/2 dl lingonsylt Rör i hop allt till en jämn smet och häll i smord avlång form. Strö över solrosfrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Lägg över en bit folie mot slutet om du tycker att brödet fått för mycket färg. Innetemperaturen ska vara  98 grader. Ät med bara smör eller eventuellt med en skiva god ost. Det här måste du bara testa. Lycka till! 

Vårrullar

Bild
Att göra egna vårrullar låter kanske svårt och krångligt, men nej.....inte alls så svårt som man kan tro, tidskrävande ja, men de är värda den tiden lovar jag dig. För några år sedan så hade vi gårdsfest där vi bor och en av våra dåvarande grannar kom från Kina. Vi hade knytkalas och hon bjöd på helt underbart goda vårrullar. Efter det så var jag bara tvungen att fråga om inte hon ville lära mig göra hennes vårrullar. Det ville hon gärna och vi tillbringade en hel förmiddag tillsammans i mitt kök. Yngsta sonen var också med och han blev kollosalt duktig på att rulla dem fasta och fina. Lite träning krävs så att de rullas fast så inte fyllningen sipprar ur vid friteringen. Det här receptet bygger på det som min granne lärde mig med en bas på riven vitkål, morot, lök, vitlök och färskriven ingefära, inga mått hade vi den gången men jag skrev ner exakt den här gången så att du kan göra presis lika goda vårrullar som vi gör. Den här gången hade vi glasnudlar i och det blev riktig

Födelsedagstårta till Ida och Elin

Bild
  Tvillingtjejerna Ida och Elin fyllde 16 år i fredags.     Sonen var en av gästerna och hade tårtan med sig som present.  Den är gjord på ljusa vaniljbottnar, fylld med hallonmousse och blåbärsmousse. Spacklad med marängsmörkräm och täckt och dekorerad med sockerpasta. Hoppas ni hade det riktigt trevlig på kalaset och att den blev god med hallon och blåbär.  Stort GRATTIS till er båda. Direktlänkar till recepten nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/marangsmorkram.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/08/blabarsmousse-som-tartfyllning.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/08/hallonmousse-till-tartfyllning_14.html

Tårta med smak av lakrits

Bild
                             En tårta med smak av lakrits till Filip som fyllde 16 år. Den är gjord på chokladbottnar, fylld med vispad grädde smaksatt med lakritspulver och lite lemoncurde. Andra lagret var hallonmousse. Spacklad med marängsmörkräm och en ganach gjord på maraboulakritschoklad som fick rinna ner lite utmed kanten. Spritsad med marängsmörkräm och garnerad med macarons med smak av lakrits. Är man en lakritsälskare så är man. Hur gör man ganach? Jo man smälter försiktigt choklad på svag värme i en kastrull och häller sedan i grädde lite i taget till den konsistensen som du önskar. Ju mer grädde desto tunnare ganach. Rör ner lite smör för glansens skull.  Låt svalna en stund och häll försiktigt lite ganach över tårtan. Jag brukar ta en större sked och fösa försiktigt neröver kanten. Man får snabba sig lite för det stelnar rätt fort. 100-200 g valfri choklad 1-3 dl grädde 1-2 msk smör Receptet på macaronerna finns på bloggen med länk nedan. http

Kattårta

Bild
Sofia ville ha en tårta som såg ut som en katt. Den skulle vara orange och lite vit på magen. Nu blev den liggandes så man inte såg magen, men den fick vara lite vit i ansiktet och på öronen i stället. Hoppas att det var ett riktigt lyckat discokalas och stort grattis på 9 årsdagen Sofia. Tårtan är gjord på ljusa glutenfria vaniljbottnar, fylld med laktosfri hallonmousse och glasskräm. Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Hur jag gör en rund tårta steg för steg på bloggen och i länken nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/hur-man-gor-en-rund-tarta.html?m=1 Recepten finn här på bloggen och länkar nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/08/hallonmousse-till-tartfyllning_14.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/10/vaniljkram.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/marangsmorkram.html

Lollo och Bernie

Bild
Lollo och Bernie var önskemålet på Charlies tårta när hon fyllde 2 år. Det som skulle vara orange skulle bytas ut mot rosa så den matchade resten av det rosa kalaset.  Den var bakad på ljusa vaniljbottnar, fylld med hallonmousse och vitchokladfluff. Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Figurerna är modellerade i sockerpasta. Alla på kalasaset hade tyckt tårtan var fin och smakat kanongott berättade Charlies mamma. Hoppas att du fick ett riktigt roligt kalas Charlie, och att du kände igen Lollo och Bernie som satt på din tårta. Recepten finner du i bloggen med länkar nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/marangsmorkram.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/08/vitchokladmousse.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/08/hallonmousse-till-tartfyllning_14.html

Mazarinpaj med hallon

Bild
En riktig höjdarpaj, där den söta mazarinfyllning gifter sig med de syrliga hallonen. Lite  lättvispad grädde till och du svävar på moln. Mördeg: 50 g socker 100 g kallt smör 150 g vetemjöl 1 ägg Mazarinfyllning: 250 g mandelmassa 125 rumsvarmt smör 125 g ägg Hallon att strö över. Börja med degen. Har du en matberedare med kniv så använd den, annars så blanda socker och mjöl i en bunke. Häll sedan ut det på en ren arbetsbänk. Lägg det kalla smöret uppepå och hacka ner det i mjöl och sockerblandningen. Blanda ner ett ägg och arbeta snabbt i hop allt till en deg. Låt vila i kylen 30 minuter. Fyllning: Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Lägg ner det rumsvarma smöret lite i taget och vispa till en jämn smet. Vispa sönder äggen i en skål och vispa sedan ner lite i taget i mandelmassesmeten. Kavla eller tryck ut mördegen i pajformen. Fyll direkt med mazarinfyllningen. Häll över hallon, frysta fungerar utmärkt. Grädda i 30 - 40 minuter i 180 graders ugnsvä

Starta och mata din surdegsgrund

Bild
Min surdegsgrund är en del av våran familj numera. Den står där i kylskåpet och blir ompysslad och matad som vilken liten familjemedlem som helst.  Numera har jag bara en surdegsgrund. Från början hade jag både vete och rågsursgrund, sedan kom jag på att det inte spelar så stor roll vilken surdegsgrund man använder, vare sig det är bröd bakat på rågmjöl eller vetemjöl. Så numera har jag bara vetesurdesgrund i mitt kylskåp. Det är mindre jobb att sköta om en surdeg än två, hellre en välskött än två halvbraskötta brukar jag tänka. Jag tycker att det är lättare att få i gång en rågsurdegsgrund, så mitt tips är att starta en sådan om man aldrig har gjort det förut. Steg 1.  200 g fint rågmjöl 100 g rårivet äpple 2-3 dl ljummet vatten ca 40 gradet Steg 2. 200 fint rågmjöl 2 dl ljummet vatten ca 40 gradet Steg 1. Blanda 200 g rågmjöl med 2- 3 dl  40 grader ljummet vatten och 100 g rårivet äpple i en större glasburk med lock. Den ska vara ren men får

Frosttårta med Olof och Sven

Bild
Nova fyllde ett år i helgen och hade stort kalas. Hon fick två födelsedags tårtor och det här var den ena, den andra hittar du i förra inlägget. De populära och gulliga figurerna Olof och Sven från filmen Frost. Tårtbottnarna är glutenfria, med smak av vanilj. Den är fylld med Ahlgrensbilar fluff och mjölkchokladfluff och spacklad med marängsmörkräm. Den är täckt med sockerpasta och dekorationerna gjorda i sockerpasta. Grattis till dig lilla Nova. Recepten finner du här nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2015/04/ahlgrensbilar-fluff-till-tartfyllning.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/marangsmorkram.html

Sofia den förstatårta

Bild
Födelsedagskalas hos Nova som fyllde 1 år. Hon fick två stycken tårtor och det här var den ena. Sofia den första är en liten prinsessa, min version blev en lite mera vuxen Sofia men tycker ändå att den blev rätt söt. Tårtan är bakade på ljusa glutenfria vaniljbottnar. Den är fylld med Ahlgrens bilarfluff och mjölkhockladfluff. Den är spacklad med marängsmörkräm och täckt med sockerpasta. Dekorationerba är gjorda i sockerpasta och Sofias kjol har jag gjort i rice krispies treat.  Hoppas du fick ett riktigt fint första kalas Nova. Stort GRATTIS till dig. Recepten hittar du här nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2015/04/ahlgrensbilar-fluff-till- tartfyllning.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/marangsmorkram.html

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning

Bild
Att fylla sin tårta gjort på sitt favoritgodis är väldigt populärt. Man smälter ner godiset i het grädde och låter det bli riktigt kallt för att sedan vispa upp det till en fluffig konsistent. Till tårtorna jag gjorde i dag var önskemålet Algrensbilar i ett av lagren. Så här gjorde jag. 60 g Ahlgrensbilar 3 dl grädde Skär eller klipp bilarna i småbitar. Värm grädden i en kastrull på spisen. Den ska bli varm men får inte koka, så passa den noga. Ta bort kastrullen från värmen och häll i bilarna. Rör tills allt godis har smält. Det går att ställa tillbaka en stund på värmen igen om det är svårt att få det att smälta. Häll över det i en bunke, sätt på lock eller plasta. Ställ i kylen. Låt stå till nästa dag. Vispa upp till ett fluff. Det blir ingen angenäm färg på fluffet så jag färgade det med rosa pastafärg / hushållsfärg. Det såg genast mycket godare ut. Det går inte att ha i större mängd bilar i den här mängden grädde, eftersom godiset innehålle