Inlägg

Visar inlägg från juni, 2015

Vaniljkringlor

Bild
Bullar är så gott och de här vaniljkringlorna går inte av för hackor. Sockriga och goda blir de snabbt en favorit. 16 st kringlor: 25 g jäst 2 dl mjölk 100 g rumsvarmt smör 500 g vetemjöl special ( ca 8 dl) 1/2 dl socker 1 tsk vaniljsocker 1 krm hjorthornsalt 1 krm salt 1 ägg Garnering: 25 g smör 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl strösocker 2 msk florsocker Gör så här: Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken till 35 grader och häll över jästen. Häll i övriga ingredienser och arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa ca 30- 40 minuter Tag upp degen på mjölat bakord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en långa korvar och forma till kringlor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt svalna på galler med bakduk över. Smält smöret och p

Pizza med lammfärs och feta

Bild
Göra egen pizza är en favorit hemma hos oss. I går så blev den så där extra, extra god. Det var den goda smaken från lammfärsen tillsammans med fetan som blev pricken över i:et. Den här satsen pizza blir en hel plåt och räcker till ca 4-5 port. Börja med tomatsåsen, den ska puttra länge för att bli sådär god som bara en riktigt bra tomatsås kan bli. Tomatsås: 1 gul lök 1-2 vitlöksklyftor 1 msk olja ( oliv eller rapsolja) 2 msk tomatpurè 1 burk krossade tomater (ca 500 g) 1 tsk basilika eller 1/2 kruka färsk 1 tsk oregano eller 1/2 kruka färsk 1/2 söndersmulat lagerblad salt peppar 1 nypa socker Gör så är: Hacka lök och vitlök och mjukstek i oljan. Tillsätt örtkryddorna nu om du använder torkade och låt dem fräsa med en stund i oljan.  Tillsätt tomatpurèn och fräs med en stund till. Häll i de krossade tomaterna, lagerbladet och sockret och låt puttra på medelvärme i minst en halv timme. Använder du färs

Sommarkakor

Bild
Det bästa med den här sommaren är att man kan stå i köket och baka, utan att ha minsta dåligt samvete att man inte är ute i fin vädret. Sedan att man är blek om benen kan man ju inte göra något åt. Mycket kan man påverka men vädret är en makt för sig. Hur som haver så bakade jag små söta kakor i går, riktigt somriga med jordgubbsylt i mitten. Ca  14 st kakor. 125 g rumsvarmt smör 1 dl socker 180 g vetemjöl, ca 3 dl 1/2 dl mandelmjöl  eller hasselnötsmjöl ca 1 dl valfri sylt Florsocker att pudra över Gör så här: Vispa rumsvarmt smör med sockret så det blir fluffigt. Tillsätt vetemjöl och mandel / hasselnötsmjölet lite i sänder och arbeta snabbt i hop till en deg. Linda in i plastfolie och lägg in i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader Kavla ut degen, går lättast mellen två bakplåtpappersark. Eller på silikonmatta och bakplåtspapper över. Den behöver inte kavlas lövtunt. Tryck ut önskad form med en utstickare, typ pepperkaksfo

Marockansk gryta

Bild
Laga mat med exotiska kryddor i stället för det "vanliga" som man brukar använda är en fantastisk upplevelse. I dag blev det en sådan maträtt. Jag såg en bild på Harira, en marockansk soppa som såg så fantastiskt god och spännande ut att jag bara var tvungen att laga den på direkten. Ja...den var spännande också, och dofterna som spred sig ska vi inte ens tala om. Min rätt blev gryta istället för orginalreceptet som är en soppa. Här kommer receptet med lite modefiering: 4-6 port. 3 st gula lökar 4 klyftor vitlök 1 kruka persilja 1 kruka koriander 300 g stjälkselleri 3 dl blötlagda kikärtor 3 st färska tomater 1 msk tomatpurè 500 g krossade tomater 1 msk spiskummin 1 msk ingefära 1 msk paprikapulver 1/2 msk salt 1 pressad citron Ca 2 liter vatten olivolja att steka i Vermicelli pasta eller nudlar ( mängd efter tycke och smak) Gör så här: Lägg kikärtorna i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 8 timmar. Häll av vattnet och spola kikär

Rulltårta med rabarberkompott och bakad text.

Bild
Visst är det härligt med midsommar och att få vara tillsammans med goda vänner. Den här helgen har vi varit i Dala Floda som ligger i västerdalarna. Våra bästa vänner har sin stuga där och vi har följt med dem dit nästan varje sommar i 20 år.  I år gjorde jag en rulltårta i all enkelhet som jag tog med mig. Jag piffade till den lite och gjorde texten Dala Floda mitt på. Det går säkert att göra den finare än vad jag gjorde med fina mönster och olika färger. Men så här blev min. Dekorsmet: 1 äggvita 40 g vetemjöl 30 g socker 30 g rumsvarmt smör Hushållsfärg Rulltårta: 3 ägg 1 1/2 dl socker 2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver Fyllning: 5oo g rabarber 1 dl syltsocker Finrivet skal från 1/2 citron 1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver Börja med rabarberkompotten: Skölj och ansa rabarbern och skär i tunna skivor. Lägg i kastrull tillsammans med sockret. Tvätta citronen och riv fint skalet från halva citrone

Saltsill i ugn med lök och grädde

Bild
Att äta salt sill som är tillagad i ugnen är en av min och gubbens favoriträtter. Den är en bra sommarrätt då den är salt och även lätt och snabb att laga. Det här behöver du: Ca 3 port 2 pkt urvattnade saltsillfilèr  (finns där sillburkarna står) 2-3 dl grädde 2-3 stora gula lökar Smör  Ströbröd Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader Skala och skiva den gula löken. Stek den guldgul och mjuk i stekpannan med smör. Lägg löken i en ugnsfast form. Tag ur sillfilèrna och skölj av dem i kallt vatten. Drag av skinnet på dem. Lägg sillen tätt bredvid varandra över löken. Strö över lite ströbröd och klicka ut lite smör över sillen. Ställ in i ugnen ca 15 minuter. Tag fram formen och slå grädde lite i kanten på formen . Inte så mycket så att det täcker sillen utan ungefär i samma nivå. Sätt in i ugnen ca 15 minuter till. Koka potatis och råriv morötter som passar ypperligt till. Jag rårev även rödbeta och

Midsommarwrap

Bild
I dag öser regnet ner här i Falun och den underbara sommarvärmen är puts veck. Så jag börjar med en passande text på min jordgubbsbild. Vi får hoppas att sommarvärmen återvänder  för den behöver vi alla. I dag har jag experimenterat lite i mitt kök, och mina ungdomar hemma här fick vara försökskaniner. Det blev en ny variant av mina sommarwraps som jag gjorde tidigare i vår. De är fyllda med en rabarberkompott och jordgubbar med philadelphiaostgrädde. Riktigt goda och somriga och kommer passa perfekt till midsommarfirandet. Först bakar du brödet. Det kan du göra långt i förväg och bara frysa in tills det är dags att göra dem. Receptet på det hittar du i länken nedan. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2015/01/semmelwraps.html Rabarberkompott: 1 kg rabarber 1 1/2 dl syltsocker 1/2 dl råsocker Finriver citronskal från 1 st citron 1 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver Eventuellt 4 msk marsanpulver f

Hemgjord glass med NonStop

Bild
Den härliga sommarvärmen som äntligen har kommit är helt underbar. Blir man sugen på något så är det väl glass en sådan här dag. Att göra egen glass är lätt som en plätt och ingen glassmaskin behöver du heller. Tre ingredienser är allt som behövs. Visst låter det helt fantastiskt. Det här behövs: 5 dl vispgrädde 40%   En burk karamelliserad mjölk NonStop i valfri mängd Gör så här: Vispa grädden. Blanda ner den karamelliserade mjölken och vispa till normal vispad gräddkonsistens. Hacka nonstopp i små bitar och rör ner i gräddvispet. Häll ner i en större plast burk med lock och ställ in i frysen. Vänta några timmar tills den är lagom frusen. Det smakar underbart gott och äldsta sonen sade att det var den godaste glassen han har ätit, och det är väl ett hejdundrande bra betyg. Gör egen glass och du kommer aldrig någonsin köpa fabriksgjord mer, det törs jag faktiskt lova. Lycka till!

Kalljästa Rimbobullar

Bild
Baka bullar är är både roligt och väldigt uppskattat. Jag vet ingen som tackat nej till en nybakad bulle. Man kan variera dem i oändlighet och det här sättet att baka dem på ger en lite annorlunda smak, nästan lite wienwerbrödskänsla tycker jag. Kalljästa menas att de bakas på kall degvätska och även bakas ut direkt efter första knådningen. Här kommer mitt gamla recept med viss modifiering. ca 6 dl vetemjölspecial 1 msk socker 150 rumsvarmt smör 40 g jäst 2 dl kall mjölk 1 tsk havssalt ägg till pensling Fyllning: 70 g rumsvarmt smör 4 msk råsocker 1 msk vaniljsocker Börja med fyllningen: Blanda det rumsvarma smöret med råsockret och vaniljsockret till en smidig smet. Degen: Smula ner jästen i en bunke och häll i den kalla mjölken. Vispa så att jästen löser sig. Blanda ner socker, salt, smör och vetemjöl. Arbeta degen väl i ca 10 minuter i assistent och längre om du arbetar den för hand. Lägg degen på mjölat bakbord oc

Mosaiktårta

Bild
             På torsdag slutar min yngsta son nian, min lilla kille har blivit stor.     När han skulle börja tredje klass bytte vi skola och valde  friskolan Mosaik.  Det var ett riktigt bra val, åren har gått och nu är det bara några få dagar till skolavslutningen.  I dag tog David med sig en tårta till lärarna för att visa våran uppskattning. Den är gjord på ljusa glutenfria bottnar. Fylld med laktosfri mörkchokladfluff och laktosfri hallonmousse och hemkokt hallonsylt. Spacklad med laktosfri marängsmörkräm smaksatt med mörk choklad. Täckt med sockerpasta och dekorationer i sockerpasta. Hoppas den smakade bra och att det blev en glad överraskning. Recepten jag använt mig av finner du i länkarna nedan. Grädden och smöret har jag bara bytt ut mot laktosfritt. Mjölet mot glutenfritt. Vit choklad mot mörk. Sylten har jag bara kokat hallon med syltsocker. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet

Babblartårta till Alice

Bild
I går var det kalas för lilla Alice som fyllde 1 år. Det var hennes mormor Karin som ville ge henne en fin tårta på hennes första födelsedag. Den är gjord på ljusa glutenfria bottnar. Fylld med hemgjord hallonsylt och mjölkfri vaniljkräm.  Spacklad med mjölkfri marängsmörkräm smaksatt med mörk choklad. Täckt med sockerpasta och dekorationerna är gjorda i sockerpasta. Hoppas du kände igen och blev glad av dina favoriter som satt där på tårtan. Stort GRATTIS till Alice! Recepten finner du i länkarna nedan. Vaniljkrämen bytte jag bara ut mjölken mot Oatlys iMat gjord på havre. Tårtbotten bytte jag ut vetemjölet mot glutenfritt. Marängsmörkrämen gjorde jag på mjölkfritt margarin. http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/10/vaniljkram.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/basta-tartbotten-receptet.html http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2014/07/marangsmorkram.html Sylten kokade jag på frysta hallon och til