Inlägg

Visar inlägg från februari, 2016

Bullar med äpple och kanel

Bild
I dag när  mitt barnbarn Elvira var hos mig bestämde vi  oss för att baka bullar. Det blev bullar fyllda med äppelbitar frästa i smör och smaksatt med socker och kanel. 25-35 st Det här behöver du: Deg: 75 g jäst 5 dl kall mjölk ca 1,3 l vetemjölspecial 2 1/2 dl socker 200 g rumstempererat smör 5 tsk malen kardemumma 5 g salt Fyllning: 400 g äpple (ca 6 st normalstora) 100 g smör 2 dl socker 2 msk kanel Gör så här: Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt mjölet, men inte allt på en gång, tillsätt övriga ingredienser. Bearbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Gör under tiden Fyllningen: Skala och skär äpplena i små tärningar. Smält smöret i en stekpanna och fräs äppletärningarna i smöret tills de blivit lite mjuka. Häll över sockret och koka i ett par minuter, tillsätt sedan kanelen och rör om. Låt svalna.

Gräddtårta på mazarinbotten

Bild
En jordgubbsgräddtårta till min son Robin som fyllde år i veckan.  Jag gjorde den på mazarinbottnar, oj så gott det blev. Jag fyllde den med jordgubbsmousse med bitar av färska jordgubbar. Mazarintårtbotten: 250 g riven mandelmassa 125 g rumsvarmt smör 3 ägg 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver Gör så här: Vispa mandelmassan med smöret pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vänd ner det i i smeten. Smöra och mjöla en form ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna på galler och dela i två bottnar. Jag gjorde denna   jordgubbsmousse  och tillsatte ca 2 dl hackade färska jordgubbar efter att moussen  var klar. Jag gjorde så   här  i princip när jag fyllde min tårta, fast det blev bara ett lager. Prova du också, det blev super gott. Lycka till!

Pizza med rödbetor och chevreost

Bild
Hemgjord pizza går inte att jämföra med den man köper. Det är lite som två helt olika rätter tycker jag. Den här pizzan gjorde jag efter att jag blivit inspirerad av Julias pizza hon gjorde på förskolan och bjöd oss på. Det här behöver du: Lagom till en långpanna. Deg: 25 g jäst 2 dl kallt vatten 1 msk olivolja 2 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 durumvetemjöl 1 tsk havssalt Pesto: 1 1/2 dl färsk basilika 1 krm salt 1/2 krm svartpeppar 1 klyfta vitlök 2 msk pinjenötter 1 dl olivolja 1 1/2 msk parmesan ( Eller köp en burk färdig om det är tidsbrist) Honungslök: 2-3 st rödlökar 2 msk honung 2 msk balsamvinäger olja att steka i Topping: Råa rödbetor 3 - 4 st ( beroende på storlek) Koka dem mjuka med skalet på i vatten så det täcker. Spola i kallt vatten, så går det lätt att bara dra bort skalet. Chevre ost (mängd efter eget tycke, jag tog ca 400 g) Solroskärnor eller pumpafrön Ruccola Gör så här:

Smothie med jordgubbar och blåbär och chiafrön

Bild
Smothie har blivit en favorit hos mig sedan jag började mitt nya hälsosamma liv. Jag köpte mig en ny och fin blender som är ett av alla tillbehör till min älskade Ankarum. Man lägger  assistenten på sidan och tar bort ett litet lock som sitter där. Sätter fast mixern och drar i gång. Min först smothie i min nya mixer blev den här. Jag körde på mild lättyoghurt denna gången och det blev såå gott. Det här behöver du: 2.5 dl lättyoghurt 1-2 dl frusna jordgubbar 1 dl frusna blåbär 1 mått proteinpulver (om man har) 2 msk chiafrön En liten näve hasselnötter Gör så här: Släng ner allt i mixern och mixa ca 30 sekunder. Har du en vanlig stavmixer så bör du tina jordgubbarna lite om det ska fungera. Häll upp i tallrik och toppa med vad du vill. Jag tog pumpafrön, lite hackad mandel, granatäpple och kokos. Jag gillar när det är något knaprigt i allt det mjuka. Mitt proteinpulver smakar vanilj, så har du inte tillgång till det

Jordgubbstårta

Bild
En gräddtårta med färska jordgubbar fick pedagogerna på förskolan där jag jobbar,  när de hade planeringsdag. Spritsningen gjorde jag lite som en flätad korg. Den är gjord på  ljus tårtbotten  och fylld med ett lager jordgubbsmousse . Och ett lager  chokladmousse, gjord på Lindt 70% mörk choklad, smaksatt med lite honung. Bottnarna är penslade med  citronsirap . Jag gjorde så  här  när jag fyllde min tårta. Spritsad med grädde och dekorerad med färska jordgubbar och hyvlad Lindt 70% mörk choklad. Tårtan är laktosfri.