Inlägg

Visar inlägg från februari, 2017

Uggletårta

Bild
När Ulla fyllde år ville hon överraska sina gäster med en tårta som såg ut som en uggla. Hon gillar verkligen ugglor och passande nog så har hon jobbat på förskolan Nattugglan i Falun. Tårtan är i två våningar. Den är bakad på ljusa  tårtbottnar  smaksatta med vanilj. Bottnarna är penslade med  citronsirap . Fylld med ett tunt lager hemkokt hallonsylt och  hallonmousse  och  lemoncurde  blandad med vispad grädde. Spacklad  och spritsad med  marängsmörkräm  smaksatt med vanilj och choklad. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta. Grattis på 65 års-dagen Ulla! Hoppas ni hade riktigt trevligt och att ugglan blev uppskattad av er alla.

Tulpantårta

Bild
Att ge sin älskade en tårta med sina favoritblommor och fylld med det hon gillar allra mest, det kallar jag kärlek. Tårtan är gjord på glutenfria  tårtbottnar  och fylld med  hallonmousse  och  lemoncurde  blandat med grädde. Bottnarna är penslade med  citronsirap  och ett tunt lager hemkokt hallonsylt. Spacklad med  marängsmörkräm  smaksatt med vanilj. Täckt med sockerpasta. Tulpaner och övrig dekoration är gjord i sockerpasta.  Grattis Mysan! Hoppas du fick en fantastisk 40 års-dag och att tårtan smakade gott.

Dalabröd

Bild
Det här brödet blev riktigt gott som jag bakade på förskolan förra veckan. Jag dekorerade med dalahästar och ett av bröden formade jag till en orm. Med lite fantasi kan man glädja både stora och små. Receptet som kommer här blir tre stycken bröd. Vilken form den ska ha bestämmer du själv. Det här behöver du: 3 st bröd 1 liter vatten 200 g bubblig surdeg 2 msk honung 100 g vetekli 200 g fint rågmjöl ca 1000 g vetemjöl med hög proteinhalt. 2 msk havssalt Gör så här: Häll surdegsgrund, vatten, honung, vetekli och rågmjölet i assistenten och arbeta ihop. Tillsätt vetemjölet men inte allt på en gång. Arbeta degen och tillsätt så mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen minst 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Häll degen i en plast låda med lock som du har smort med lite rapsolja. Låt stå i rumstemperatur tills den kommer igåg att jäsa, det kan ta ett par timmar. Jag bru

Kärleksmums

Bild
Det här är de godaste kärleksmumsen man kan tänka sig. Receptet sitter i min gamla receptpärm och det har det gjort ända sedan 1982. Nu är det dags att dela med mig av det till dig. Receptet blir en fullstor långpanna, vill man göra en mindre sats går det bra att halvera och använda en liten form ca 25 cm x 35 cm Det här behöver du: 300 g smör 4 ägg  6 dl socker 3 dl mjölk 8 dl vetemjöl 6 msk kakao 2 msk bakpulver 2 msk vaniljsocker Chokladkräm: 200 g smör 4 dl grädde 8 msk socker  4 tsk vetemjöl 4 msk kakao Kokos till garnering. Så här gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vispa försiktigt ner det smälta smöret och mjölken. Sikta ner vetemjölsblandningen i äggsmeten och vispa/rör försiktigt så det blir blandat,  B